Meddelare: Margreta Elisabet Åsman  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Fors

I mitt föräldrahem brukades följande: Av "julkosten", som låg på bordet hela helgen, tog man ett stycke av varje brödkaka och förvarade till våren, då kräken skulle lösas. De sista tre veckorna, skulle ladugårdspigan hela tiden ha begagnat en och samma halsduk (ej huvudduk). I denna lade hon nu brödbitarna, gick så med detta knyte tre gånger runt ladugården motsols. Sedan skulle alla korna få smaka av det där brödet. (Men först skulle knytet stoppas tre gånger genom vänstra ärmen på ladugårdspigans lintyg, som hon för tillfället tog av sig). De skulle då hela sommaren snällt gå hem, trodde man. Så gjordes på många ställen här i socknen.